FIEK

GINOP-2.3.4-15-2016-00004
Korszerű anyagok és intelligens technológiák FIEK létrehozása a Miskolci Egyetemen

Alapadatok

Kedvezményezett neve:
MISKOLCI EGYETEM

Konzorciumi tagok:
BorsodChem Zrt.
Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.
Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.
Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft.

Projekt címe:
Korszerű anyagok és intelligens technológiák FIEK létrehozása a Miskolci Egyetemen

Pályázati kiírás megnevezése:
GINOP-2.3.4-15 - Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ-Kutatási infrastruktúra fejlesztése

Projekt azonosító száma:
GINOP-2.3.4-15-2016-00004

Szerződött támogatás összege:
4.807.712.075 HUF

A támogatás mértéke (%-ban):
82,42 %

Megvalósítás kezdete:
2016. 12. 15.

Megvalósítás vége:
2021. 10. 31.

Korszerű anyagok és intelligens technológiák létrehozása címmel indított útjára közös projektet a Miskolci Egyetem, a BorsodChem Zrt., a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft., a Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft., valamint az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) a Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ (FIEK) közös kutatói hálózatának keretében.

Cél a fejlett technológiákat alkalmazó iparvállalatok kutatás, fejlesztési és innovációs igényeinek feltérképezése, és azok piaci alapon történő kiszolgálása. A projekt a kiválóság jegyében, a piaci igények figyelembe vételével és a létrehozott K+F+I eredmények gazdasági hasznosíthatóságának elve mentén valósul meg.

A FIEK projekt közel 5,8 milliárd forint értékben valósít meg 9 termékprototípust, 6 új anyagminőséget és 3 anyag prototípust, 8 új technológiai eljárást, 1 előírást és 3 készterméket, mindezeket legalább 16 iparjogvédelmi oltalom keretében. Elsősorban korszerű anyagok, modern anyagtechnológiák, valamint intelligens irányítási és automatizálási rendszerek kifejlesztése kezdődik meg.

A Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. fejlesztései során megoldandó konkrét feladatok és eredményeik a következők:

Európai Teszt- és Kompetencia Központ kialakítása:
A FIEK projekt keretein belül egy olyan tesztelési központ kialakítása történt meg a Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft.-nél, mely főként önindítók és generátorok tesztelésével foglalkozik, továbbá a projekt keretében megvalósításra kerültek e két termék mellett a legújabb fejlesztés, a BRM tesztelésére alkalmas rendszerek is. A tesztközpont a projekt keretében tovább bővült vibrációs, korróziós és klimatikus tesztberendezésekkel. A projekt keretein belül a berendezések beszerzése mellett számos kutatási és folyamatfejlesztési projektek valósultak meg, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a validálási és teszt szolgáltatási paletta jelentős mértékben kibővült. Ezáltal új szolgáltatások válnak elérhetővé, amelyek valós piaci igényekre épülnek, valamint a teljes termékfejlesztési ciklusban elvégezhetőek a szükséges tesztek. A komplett terméktesztelési folyamat a dizájn verifikációs folyamattól (DVP) a tesztek tervezésének, nyomon követési rendszerének modernizálása mellett számos folyamat optimalizási projekt és új validálási eljárás is született. A vibrációs validálási eljárás célja, hogy valóságközeli helyzetben vizsgáljuk a termékeket, azaz működés közben. Az új rendszer segítségével a speciális vevői igényeket kielégítő aktív (működés közbeni) teszteket végzünk elektromotorokon. A teszt és kompetencia központ fontos feladata a valós igénybevételi körülmények biztosítása, valamint a terméktesztelés során a teszteredmények kiértékelése, feldolgozása és a megfelelő korrekciós javaslatok megfogalmazása, mind az új alapanyagok vagy bevonatok alkalmazására, mind pedig a tesztelőírások módosítására vonatkozóan. Ebből következően a folyamatok optimalizálása és a változtatások validálása is fontos részét képezte a FIEK projektnek.

Indítómotor és generátor applikációs fejlesztés modernizálása, új technológiák és számítási módszerek alkalmazásával:
A Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. konstruktőrei tervezik a vevői specifikációnak megfelelő műszaki tartalmú gépjármű önindítókat és generátorokat, mely folyamatba a CAD modellek és rajzok készítése, gyártás és minőség-ellenőrzés alapjául szolgáló darabjegyzékeket felépítése tartozik. A FIEK-ben a partnereinkkel közösen elvégzett projektmunka eredményeként az indítómotor applikációs fejlesztés képessé vált arra, hogy a 3D-s tervezőrendszerek lehetőségeinek hatékony kiaknázásával a dinamikus és egyre gyorsabb reagálást váró piaci ügyfélkört minél pontosabban tudja kiszolgálni. Továbbá, a nagypontosságú műszaki számításokat elősegítő (gépészeti fogazatok tervezésére és elemzésére szolgáló) szoftver beszerzésével javul a termékek minősége, és az ügyfelek egyre komplexebb elvárásainak teljesítése is lehetővé válik. Többek között a projekt keretében kidolgozásra került egy rendszer is, mely rajzi elemek automatikus felismerésére és kötegelt feldolgozására alkalmas, így vállalatunk minőségirányítási rendszer elvárásainak megfelelően – bizonyos rajzokon jelölt különleges karakterisztikák összefoglalását végzi.